روش‌های مختلف شناسایی جنس پارچه 

 

ممکن است برای همه مان پیش امده باشد که بخواهیم به مهمانی یا مجلس مهمی برویم و در انتخاب جنس پارچه ی لباس مورد نظرمان یا پارچه ای که می خواهیم برای دوخت لباس به خیاط مان بدهیم به مشکل خورده باشیم و نتوانسته باشیم جنس پارچه را به خوبی تشخیص دهیم، به عبارتی نمی توانیم مرغوبیت و کیفیت جنس پارچه را تشخیص دهیم و حتی در برخی از موارد ممکن است انتخاب اشتباهی داشته باشیم و نتوانیم بهترین جنس پارچه را انتخاب کنیم و ممکن است پارچه ای که انتخاب می کنیم از کیفیت خوبی برخوردار نباشد.

 

انواع جنس پارچه و نخ

همانطور که میدانید پارچه ها و نخ ها از تنوع بسیار زیادی برخوردار می باشند. در اینجا برخی از رایج ترین آن ها که در صنعت پوشاک ایران به کار می رود تشریح میکنیم و ابتدا به الیاف و پایه ی نخ ها و پارچه ها اشاره می کنیم:

اگر به صورت عامیانه بخواهیم توضیح دهیم، در وهله اول به سه دسته کلی از لحاظ جنسی تقسیم می شوند:

  1. طبیعی: الیافی مانند پنبه و پشم که پرکاربردترین آن در این بافت ها پنبه می باشد.
  2. مصنوعی: الیاف مصنوعی از تنوع بسیاری از لحاظ ساختاری برخوردارند. معمولا پلی استر رایج ترین آنهاست.
  3. سلولوزی: همانطور که از نام آن پیداست، بنیاد این الیاف از سلولوز است.(جنس تنه گیاهان)

 

 

۱ – پارچه ها با الیاف طبیعی

برخی از رایج ترین الیاف طبیعی پنبه، کتان، پشم و … هستند که در پارچه های طبیعی کاربرد دارند. این الیاف به صورت کشت یا حیوانی به دست می آیند و کاربردی ترین آنها به دلایل زیادی پنبه است.

برای مثال پارچه های پشمی از پشم گوسفند، پارچه های کتان از  ساقه ی گیاه کتان،  پارچه ی ابریشم از پیله ی کرم ابریشم و پارچه ی نخی و یا پنبه ای از گیاه پنبه ساخته می شود.

پارچه هایی با الیاف طبیعی دارای خواصی هستند که به نسبت تکمیل آنها تغییر می کند. خواص الیاف هم می تواند هم مزیت باشد و هم اشکال. بد نیست اگر به این خواص اشاره ای داشته باشیم:

  • دارای رنگپذیری بالا (در رنگرزی یک حمامه رنگ می شوند)
  • چروک پذیری زیاد
  • دارای آب رفت بالا
  • حساسیت زایی پایین
  • نفوذ بالای هوا میان الیاف پارچه
  • پرز کمتر روی پارچه

معمولا خواص پنبه به نسبت تکمیل روی آن قابل تغییر است.

 

۲ – پارچه ها الیاف مصنوعی

برخی از رایج ترین الیاف مصنوعی پلی استر، پلی آمید، نایلون و … می باشند که معمولا به دو صورت فیلامنت (یکسره) و اسپان (قطعه قطعه) مورد استفاده قرار می گیرد. اسپان از لحاظ ظاهری بیشتر از فلامنت ها شبیه الیاف طبیعی هستند که استفاده هر کدام کاملا متفاوت می باشد.

پارچه هایی مانند نایلون، استات، ریون ، فیبرهای اکریلیک و الیاف پلی استر داکرون، مواد سازنده ی آن ها طبیعی نیستند و ترکیبات الیاف آن ها از به دست بشر ساخته شده است.

اسپان ها به دلیل قطعه قطعه بودن الیافشان هوا را رد و بدل می کنند. از همین رو در پوشاک معمولی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. اما معمولا فیلامنت ها برای بافت های خاص تر مورد استفاده قرار می گیرند و استفاده آنها به تنهایی در پوشاک عادی امری نادر است. فیلامنت ها در لباس های ورزشی، لباس های زنانه همراه با الیاف دیگر و … استفاده می شوند.

لاکرا نوعی نخ مصنوعی فیلامنت (یکسره) است که حالت کشسانی داشته و برای دادن خاصیت کشش به پارچه اضافه می گردد.

توضیح عامیانه ای از خواص نخ و پارچه ی مصنوعی:

  • رنگ پذیری پایین
  • پرز زیاد روی پارچه
  • نفوذ کم هوا
  • استحکام بالا

 

 

 

۳ – پارچه ها با الیاف سلولزی (ویسکوز)

این الیاف ماهیتا جزو الیاف طبیعی هستند ولی نه به صورت زراعی، بلکه از خمیر سلولز .این نوع از نخ به دلیل استحکام پایین معمولا به تنهایی بافت نمی شود و با الیاف یا نخ های دیگر مخلوط شده و در تولید پارچه مورد استفاده قرار می گیرد. الیاف سلولزی به دلیل تشابه زیاد خواص با الیاف پنبه ای (به غیر از استحکام) زمانی که با نخ، الیاف یا پارچه مصنوعی مخلوط می گردند به آن الیاف خواصی از الیاف طبیعی را می دهند و به دلیل به صرفه بودن مورد توجه زیادی می باشند

 

 

حالا برای شناخت مرغوبیت پارچه هایی که در این قسمت در مورد آن ها صحبت کردیم و یا به طور کلی برای شناخت مرغوبیت تمام انواع پارچه ها چند راه وجود دارد که در ادامه میخواهیم به بررسی تک تک این ترفندهای جذاب بپردازیم …

 

 

1 – کمک از نور خورشید

اولین راه این است که می توانید پارچه را مقابل نور خورشید قرار دهید هر چه پارچه ضخیم تر باشد و نور سخت تر از آن عبور کند ، یعنی پارچه مرغوب تر است.

 

 

2 – کشیدن پارچه

دومین راه که می توانید برای شناخت مرغوبیت پارچه از آن استفاده کنید کشیدن پارچه است ، به این صورت که دو طرف پارچه را بگیرید و به دو طرف مخالف بکشید اگر پارچه پس از کشیدن به حالت اولیه برگشت یعنی پارچه از مرغوبیت خوبی برخوردار است اما اگر پارچه به حالت اولیه برنگشت و حالت اولیه ی خود را از دست داد یعنی پارچه از مرغوبیت خوبی برخوردار نمی باشد برای تست جنس پارچه های کشی می توانید از این روش استفاده کنید.

راه بعدی که می توانید به وسیله ی آن می توانید مرغوبیت پارچه ی مورد نظر خود را مشخص کنید مچاله کردن پارچه است. برای این کار قسمتی از پارچه را در دست خود بگیرید و فشار دهید پس از چند لحظه پارچه را رها کنید، اگر پس از این که پارچه را رها کردید پارچه چروک نماند یعنی از مرغوبیت خوبی برخوردار نیست و جنس خوبی ندارد پس بهتر است برای آن هزینه نکنید.

 

 

3 – شناخت جنس پارچه از روی درجه ی اتو

از دیگر راه های بررسی جنس پارچه و مرغوبیت آن، نگاه به درجه ی حررات اتویی که است برای اتوی پارچه توصیه شده  است. معمولا به این صورت است که پارچه هایی که جنس ضعیفی دارند برای جلوگیری از آسیب رسیدن به بافت پارچه، توصیه می شود از درجه ی حررات پایین برای اتو کردن آن ها استفاده شود.

 

سخن پایانی

در این مطلب نگاهی به پنبه، تاریخچه، موارد استفاده و سایر ویژگی‌های آن انداختیم. این ماده ارزشمند و سبک از زمان ظهور بشر روی زمین، همراه انسان بوده و همیشه نیز یکی از بهترین مواد برای تولید پوشاک و پارچه خواهد ماند.

نساجی الغدیر با تجربه 20 ساله ابتدا فعاليت خود را در زمينه ى پارچه هاي تخت بافي ،پلي استر،پنبه و رنگي و ساده اغاز نمود و در سال 1396 با بروز كردن ماشين الات خود و با تلفيق تجربه و دانش امروزي اقدام به بافت پارچه تترون ، پارچه سابله و پارچه فاستونی باكيفيت بالا کرده است .

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *